Ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, έχοντας την άδεια του Δήμου Τήνου, θα βραβεύει τους νικητές των διαδρομών του TINOS RUNNING EXPERIENCE με μετάλλιο – αντίγραφο των αγώνων ‘’ΤΗΝΙΑ 1895’’.
ΤΗΝΙΑ 1895
Τα Τήνια ήταν αθλητικοί αγώνες που έγιναν στην Τήνο στις 15 ως 17 Αυγούστου 1895 με συμμετοχή 100 και πλέον αθλητών από όλο τον ελληνικό χώρο και αποτέλεσαν προανάκρουσμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.
Ιστορικά στοιχεία
Μετά το διεθνές συνέδριο “Διά την μελέτην των αρχών του φιλαθλητισμού και την αναβίωσιν των Ολυμπιακών Αγώνων”, που είχε γίνει στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1894, στο οποίο είχε αποφασιστεί αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιάδων και είχε ανατεθεί η διεξαγωγή των Α΄ Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, δεν είχε διοργανωθεί κάποιο αθλητικό γεγονός, ώστε η Ελλάδα να προετοιμαστεί για τη διοργάνωση από αγωνιστικής πλευράς.
Για το σκοπό αυτό το Δεκαπενταύγουστο του 1895 διοργανώθηκαν τριήμεροι αγώνες, τα “Τήνια”, από το νεοσύστατο τότε Εθνικό Γ.Σ. (είχε ιδρυθεί το 1893) με τη συνεργασία του Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, της Αδελφότητας Τηνίων και του Δήμου Τηνίων. Οι αγώνες περιλάμβαναν διάφορα αθλήματα και αποτέλεσαν προανάκρουσμα των Ολυμπιακών Αγώνων που ακολούθησαν την επόμενη άνοιξη του 1896 στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, αποτέλεσαν τον κρίκο που συνέδεσε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων με τα “Ολύμπια”, τις λεγόμενες Ζάππειες Ολυμπιάδες, που είχαν διεξαχθεί στην Αθήνα τέσσερις φορές στο β΄ μισό του 19ου αιώνα, με τελευταία το 1889.
Πρωτεργάτης των αγώνων υπήρξε ο νεαρός φίλαθλος Ξενοφών Σώχος που καταγόταν από το χωριό Υστέρνια της Τήνου και ήταν μέλος του Πανελλήνιου Γ.Σ. Όμως, ο πρόεδρος του Πανελληνίου δεν ασπάστηκε την ιδέα. Έτσι ο Σώχος, εκπροσωπώντας την Αδελφότητα Τηνίων, απευθύνθηκε στο Δ.Σ. του Εθνικού Γ.Σ., που αποδέχθηκε την πρόταση. Μέρος της δαπάνης των αγώνων ανέλαβε το “Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου”, του οποίου την προεδρία είχε ο ιατρός Ν. Αρμακόλλας. Προσέφερε αρχικά 2.000 δρχ. για τους αγώνες και στη συνέχεια άλλες 1.000 δρχ. Η συνεισφορά του Δήμου Τήνου ήταν 70 δρχ. Συνολικά κόστισαν 10.000 δρχ. Οι ανάγκες καλύφθηκαν από έρανο στις παροικίες του εξωτερικού και έτσι συγκεντρώθηκε το ποσό για την διεξαγωγή τους.
Στα Τήνια εφαρμόστηκαν, για πρώτη φορά οι νέοι διεθνείς αθλητικοί κανονισμοί, δόθηκαν μετάλλια στους δύο πρώτους σε κάθε αγώνισμα, ασημένιο και χάλκινο, όπως στην Ολυμπιάδα του 1896 και δοκιμάστηκαν διάφορες καινοτομίες, όπως η χρήση πιστολιού από τον αφέτη των αγώνων δρόμου. Επίσης, υπήρξε ένα είδος πανηγυρικής τελετής έναρξης με λαμπαδηφορία και μουσική από τη Φιλαρμονική. Οι αθλητές φιλοξενήθηκαν και τους παρατέθηκε γεύμα. Αν και η οργάνωση επηρεάστηκε από το δυνατό άνεμο, η τέλεσή τους υπήρξε πολυσήμαντη για την προετοιμασία της Α΄ Σύγχρονης Ολυμπιάδας και για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.
Από τους αγώνες έλαμψε δια της απουσίας της η επίσημη πολιτεία, κάτι που σχολιάστηκε από τον τύπο: “Οι εν Τήνω αγώνες επέτυχον. Και δεν ήτο δυνατόν να μην επιτύχουν αφού τόσον τους υπεστήριξεν η βασιλική οικογένεια. Ως γνωστόν ο πρίγκηψ Νικόλαος απέστειλεν μίαν επιστολήν με πολλάς… ευχάς. Κατά τους αγώνας τούτους ενίκησεν ο υπουργός των Ναυτικών κ. Λεβίδης εις τας… αγορεύσεις.” ( ‘’Σκριπ’’ 20/08/1895, σ. 2)
Συμμετοχές
Τα Τήνια είχαν πανελλήνιο χαρακτήρα και έλαβαν μέρος αθλητές από ελληνικά αθλητικά σωματεία πολλών πόλεων. Πολλοί από τους αθλητές που έλαβαν μέρος διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς την επόμενη χρονιά, ενώ άλλοι εξελίχθηκαν σε γυμναστές και διαφημιστές του αθλητικού ιδεώδους. Από όσα είναι γνωστά συμμετείχαν 9 αθλητικοί σύλλογοι από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Σμύρνη, την Πάτρα και την Σύρο.
Αγωνίσματα
Τελέστηκαν 30 αγωνίσματα από όλα τα δημοφιλή αθλήματα της εποχής, ως εξής:
- Στίβος (7): δρόμοι, άλματα, ρίψεις
- Γυμναστική (5): εφαλτήριο, μονόζυγο, δίζυγο, κρίκοι, ίππος
- Πάλη (1)
- Άρση βαρών (2): με ένα και με δυο χέρια
- Αναρρίχηση (2): επί κάλω, σε ιστό
- Κολύμβηση
- Σκοποβολή
- Κωπηλασία: δεν έγινε λόγω θαλασσοταραχής, πλην ενός αυτοσχέδιου αγώνα λέμβων λιμένος
(πηγή : https://el.wikipedia.org )